Inloggen
Blogs

5 tips voor een efficiënte en goede onboardingKandidaten op de arbeidsmarkt hebben het voor het kiezen. Als je het geluk hebt kandidaten te werven voor jouw organisatie, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk blijven. Onboarding-specialist Talmundo geeft aan dat 20% van de nieuwe collega’s vertrekt binnen 45 dagen. Bij bedrijven die zorgen voor een goede onboarding ligt dit getal lager. Reden genoeg om de onboarding binnen jouw organisatie goed aan te pakken! 

Als hr-medewerker of recruiter wil je nieuwe medewerkers zo goed mogelijk onthalen. Want een zachte landing zorgt ervoor dat nieuwe collega’s zich sneller welkom en verbonden voelen. Volgens hetzelfde onderzoek van Talmundo is 33% van de collega’s meer betrokken bij de organisatie als dit gebeurt. Maar hoe zorg je voor een goede onboarding van nieuwe collega’s? Met deze 5 tips worden nieuwe collega’s warm ontvangen. 

1)     Werk efficiënt
Zorg dat er een universele onboarding klaarstaat. Natuurlijk is het per functie verschillend wat er bij de onboarding komt kijken. Toch zal er in veel gevallen hetzelfde proces doorlopen worden. Het is daarom handig om ervoor te zorgen dat er een standaard plan klaarligt. Dit werkt efficiënter en zorgt ervoor dat je niet elke keer van begin af aan alles moet opzetten. Hierin kan je verwerken welke processen er doorlopen moeten worden, wat de belangrijkste waarden zijn en hoe de bedrijfscultuur is. Wanneer je je onboardingsproces ook nog digitaliseert, bespaart je dit veel tijd.

2)    One size does not always fit all
Alhoewel een standaard procedure efficiënt is, moet je er wel voor zorgen dat het inwerkproces maatwerk blijft. Zorg dat er voldoende ruimte is om op persoonlijke behoefte in te spelen. Je wilt dat nieuwe medewerkers zich welkom en gehoord voelen. Gelden binnen een bepaalde afdeling specifieke werkwijzen of veiligheidsvoorschriften? Betrek dit dan bijvoorbeeld in een onboarding. Of vraag een betrokken collega om een kijkje te geven in een praktijksituatie. Een dag meelopen bij verschillende afdelingen kan ook een zinvolle en persoonlijke invulling van de onboarding zijn.

3)     Stel duidelijke verwachtingen
In praktijk worden nieuwe medewerkers vaak snel losgelaten en soms een beetje vergeten als ze eenmaal geïntegreerd zijn binnen een organisatie. Stel daarom voor de eerste 90 dagen een plan met doelen op. Volgen er bijvoorbeeld nog contactmomenten, worden er trainingen aangeboden of materialen verstrekt? Door dit in een duidelijke planning weer te geven, geef je inzicht in de voortgang en vervolgstappen. Zo weet een nieuwe medewerker precies wat van hem of haar wordt verwacht en heb je ook een stok achter de deur om in contact te blijven en een vinger aan de pols te houden. Loopt je onboardingstraject af, vergeet dan ook niet om je medewerker om feedback te vragen.

4)     Betrekken van huidige medewerkers
Je huidige medewerkers kennen de organisatie het best en hebben het inwerkproces al eens doorlopen. Sta vooral ook stil bij wat zij prettig vonden tijdens hun inwerktraject en welke elementen ze mogelijk hebben gemist. Deze informatie uit de praktijk kan heel waardevol zijn om het onboardingstraject nog beter te maken. Je kunt betrokken collega’s ook vragen om tijdens de onboarding iets te vertellen over de werkzaamheden, of hen uitnodigen voor een gezamenlijk kennismakingsmoment. En misschien hebben ze zelf nog creatieve ideeën over hoe ze aan het inwerktraject kunnen bijdragen! Op die manier worden je medewerkers vanzelf ambassadeurs voor jou als werkgever.

5)     Buddy systeem 
Een inwerkperiode kan soms onwennig zijn, voor een nieuwkomer in een organisatie. De huidige medewerkers kunnen ook daar prima een rol in spelen. Je kan ze in een buddyrol plaatsen, waarin ze medeverantwoordelijk zijn voor het inwerken van een collega. Zo heeft de nieuwe medewerker een direct aanspreekpunt met een kort lijntje. Op deze manier is het altijd duidelijk bij wie de nieuwe collega kan aankloppen met vragen en als buddy kun je ook tussentijds bij je nieuwe collega checken hoe het ervoor staat. Inventariseer binnen jouw personeel wie voor een buddyrol openstaat. Je wilt natuurlijk wel iemand aanwijzen die gedreven en betrokken is!

Kan jouw onboarding wel wat gestroomlijnder of heb je andere vragen over dit thema? Neem contact op en onze consultants kijken graag mee met jouw vraagstuk. 

Meer lezen over onderwerpen binnen hr of recruitment? 
 

Recente artikelen

Blogs
Je zoekt een organisatie die je helpt met hr- of recruitment vraagstukken. De...
29-07-2022
Blogs
DISC kan door bedrijven worden ingezet om onder andere meer inzicht te...
27-07-2022
Blogs
De arbeidsmarkt is krap. Alle recruiters lopen tegen hetzelfde probleem aan:...
14-07-2022
ForAmbition gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.