Inloggen
Blogs

Het verschil tussen corporate en interim recruitment

De functie recruiter wordt steeds veelzijdiger, er ontstaan ook steeds meer verschillende functies. Wat een corporate recruiter bijvoorbeeld doet is niet heel anders dan een interim recruiter, echter zijn de omstandigheden wel heel anders. Onderstaand geven we je meer duidelijkheid over de verschillen tussen deze twee functies. 

Focus
Als interim recruiter word je vaak ingehuurd als de nood erg hoog is bij een bedrijf. Er moeten nieuwe collega’s worden gevonden en het liefst gisteren nog. Waar een corporate recruiter een portfolio van misschien vijftig verschillende vacatures heeft lopen, wordt een interim recruiter vaak ingezet op een afgekaderd pakket aan specifieke vacatures. Omdat je zo specifiek op zoek bent naar een bepaald aantal specifieke functieprofielen, vaak ook nog in een niche markt, kan je jouw focus daar volledig op leggen. 

Afwisseling 
Corporate recruiters werken vaak voor een lange periode bij eenzelfde bedrijf. Ze werken voor één organisatie en zijn voor ongeveer negentig procent van hun tijd profielen aan het zoeken die terugkerend zijn. Als een vacature ingevuld is, keert deze vaak opnieuw terug. In sommige gevallen staan vacatures zelfs doorlopend open! Als interim recruiter heb je een aantal vacatures die je zo snel mogelijk voor een klant moet invullen. Wanneer je deze vacatures hebt ingevuld, kun je weer door naar een nieuwe uitdagende opdracht. Het komt vaak voor dat opdrachten niet specifiek in dezelfde branche zijn en je dus per opdracht op zoek gaat naar andere professionals. Dit houdt het werk divers en dynamisch en hierdoor wordt het nooit saai. Elke keer ben je weer op zoek naar andere personen met andere skills en kwaliteiten. 

Kennis verbreden
Interim recruiters krijgen veel meer de mogelijkheid om een kijkje te kunnen nemen binnen verschillende branches en organisaties. Elk bedrijf heeft weer een eigen werkwijze. Zo zal je wel eens bij bedrijven komen waar alles al tot in de nopjes is geregeld, maar ook bij bedrijven waar processen nog minder zijn ontwikkeld. Alle kennis die je op doet door te kijken in verschillende keukens, neem je mee en kan je bij toekomstige projecten toepassen. Als corporate recruiter werk je vaak voor een langere periode met dezelfde werkwijze. Door bij verschillende bedrijven te kijken, weet je wat juist goed werkt of juist niet en hoe je hier bij toekomstige klanten een verbeterslag kan maken. Het voordeel hiervan is dan ook dat een interim recruiter in de volgende opdracht gericht advies kan geven aan de hand van wat hij in het verleden heeft meegemaakt. Een interim recruiter neemt veel bagage mee zodat hij of zij een project veelal altijd tot een succes kan maken. 

Slagkracht
Aan het inzetten van een interim recruiter hangt een ander prijskaartje dan het in dienst nemen van een corporate recruiter. Waar een corporate recruiter onderdeel is van het vaste team, zien bedrijven een interim recruiter toch als een externe kracht met uiteenlopende expertise. Omdat een interimmer net wat verder van het bedrijf afstaat dan een interne medewerker, heeft een interim recruiter meer kans om invloed uit te oefenen op het bedrijf. De klant betaalt voor externe expertise en weet dat dit maar voor bepaalde (korte) periode is. Ze zouden wel gek zijn als ze hier niets mee doen en adviezen niet aannemen. Waar corporate recruiters soms wel eens tegen een plafond aan lopen, heb je als interim recruiter veel meer slagkracht. 

Groot netwerk 
Verschillende klussen betekent dus ook veel verschillende contacten. Het voordeel hiervan: je netwerk wordt steeds groter, maar ook steeds breder. Naast dat je jouw connecties binnen verschillende branches uitbreid, krijg je ook steeds meer verschillende soorten mensen en professionals in jouw (LinkedIn) achterban. Als je op een nieuw project komt, heb je vaak al veel contacten uit een vorig project die je kan benaderen. Als interim recruiter bouw je dus aan een groot en breed netwerk. Als corporate recruiter ben je vaak toch beperkter tot bepaalde profielen en organisaties waar je netwerk zich in bevindt. 

Wil je meer weten en/of ook interim recruiter aan de slag? Neem dan een kijkje tussen onze vacatures en wie weet zien we je binnenkort wel bij ons op kantoor voor een gesprek. 
 

Recente artikelen

Blogs
Je zoekt een organisatie die je helpt met hr- of recruitment vraagstukken. De...
29-07-2022
Blogs
DISC kan door bedrijven worden ingezet om onder andere meer inzicht te...
27-07-2022
Blogs
De arbeidsmarkt is krap. Alle recruiters lopen tegen hetzelfde probleem aan:...
14-07-2022
ForAmbition gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.