Inloggen
Blogs

Hoe zorg je voor een goede afwijzing anno 2022?Hoe vaak gebeurt het niet dat je kandidaat wordt afgewezen en je geen goede reden hebt om terug te koppelen. Jij moet het slechte nieuws gaan brengen, maar staat met je mond vol tanden, omdat je de reden niet weet. Dit maakt terugkoppelen lastig. Hoe vaak krijg je de vraag van kandidaten: ‘Waarom ben ik afgewezen en wat had ik anders kunnen doen? Hoe blijf je uit de standaard bewoordingen als ‘we hebben een kandidaat gevonden die beter aansluit’? 

Als recruiter wil je de reden voor afwijzing zo uitgebreid mogelijk terugkoppelen aan een kandidaat. Toch gebeurt het vaak dat een hiring manager niet altijd een concrete reden heeft of doorgeeft waarom iemand niet geschikt is. Ze hebben bijvoorbeeld een tweede gesprek zonder jou gehad, waardoor je niet alle ins en outs weet. 

Er wordt bij veel bedrijven nog te weinig aandacht besteed aan het zorgvuldig afwijzen van een sollicitant. Toch is dit een belangrijk onderdeel van de candidate journey. Het gevoel dat de kandidaat overhoudt na een afwijzing heeft impact op jouw employer brand. Ondanks dat een kandidaat het niet geworden is, wil je dat ze wel positief gestemd blijven over de organisatie en jou als recruiter. Veel hiring managers zijn zich hier onvoldoende van bewust en besteden hier nog te weinig aandacht aan.  

Hoe moet je hier als recruiter mee omgaan? 
Allereerst is het belangrijk om de hiring manager te laten inzien wat het belang van een zorgvuldige afwijzing is. Vervolgens is het zaak dat ze ook actief gaan doorgeven wat de redenen zijn waarom ze niet voor een kandidaat hebben gekozen. 

Wat nou als je geen effectieve reden hebt voor afwijzing, omdat een manager een kandidaat tegenwoordig veel vaker afwijst op bijvoorbeeld gevoel, teamfit of intrinsieke motivatie. Is het in zo’n geval niet veel beter voor de employer brand en candidate journey om de afwijzing vanuit de hiring manager zelf te laten lopen. Hij of zij kan veel beter het gevoel duidelijk maken om een kandidaat een voldaan gevoel te laten behouden over de procedure. Zo kan een recruiter wegblijven van vage woorden over de afwijzing. 

Recruitment manager Dennis Brekelmans ziet twee mogelijkheden. ‘Ga het gesprek aan met je hiring manager. Of de hiring manager geeft jou een concrete reden, of hij of zij neemt zelf contact op met de kandidaat over de reden van afwijzing. Leg uit dat het als recruiter enorm lastig is om de gevoelens van iemand anders over te brengen.’

Onze (corporate) recruitment consultants worstelen soms ook met het afwijzen van een kandidaat. We worden echter steeds meer expert in het adviseren van organisaties om de candidate journey te verbeteren. Heb jij een vraag over hoe je op een juiste manier moet afwijzen? Weet ons te vinden! 

Meer lezen over andere relevante thema's binnen recruitment en HR? Dat kan hier

Recente artikelen

Blogs
Je zoekt een organisatie die je helpt met hr- of recruitment vraagstukken. De...
29-07-2022
Blogs
DISC kan door bedrijven worden ingezet om onder andere meer inzicht te...
27-07-2022
Blogs
De arbeidsmarkt is krap. Alle recruiters lopen tegen hetzelfde probleem aan:...
14-07-2022
ForAmbition gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.